ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΕΝΑΕΡΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: ΤΟ ΘΕΣΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η γοητεία της πρώτη γραμμή της προόδου προσελκύει γρήγορα επιχειρηματίες και καινοτόμους πέρα από τις αερομεταφορές σε μια τρελή πορεία προς τις προηγμένες υπηρεσίες εναέριας κινητικότητας- οι συνέπειες αυτής της συγχώνευσης αναδύονται σιγά σιγά.
Η διεπιστημονική συνεργασία είναι γνωστό ότι δίνει φρέσκο αέρα σε κάθε βιομηχανία, και η αεροδιαστημική σίγουρα δεν διαφέρει. Εξάλλου, οι διακρατικές και ενοποιητικές ενώσεις είναι αυτές που πρέπει να ευχαριστήσουμε για την τρέχουσα έκρηξη της τεχνολογικής προόδου, στον τομέα της μη επανδρωμένης αεροπορίας και όχι μόνο. Ενώ μια νέα ομάδα ματιών είναι πάντα ευπρόσδεκτη, οι επιπτώσεις της μη υποχρεωτικής ενσωμάτωσης στον τομέα γίνονται εμφανείς.
Ένας μεγάλος αριθμός νέων νεοσύστατων επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει τη δημιουργία ηλεκτρικών αεροσκαφών κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL), προσεγγίζουν τον κλάδο με μια αυστηρότητα, η οποία είναι μεν ευπρόσδεκτη, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη της το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τα προγράμματα παραδοσιακών αεροσκαφών γενικά για να φτάσουν στην αγορά, λόγω της ιδιαίτερα ρυθμισμένης φύσης ενός τομέα στον οποίο η ασφάλεια πρέπει να είναι πρωταρχικής σημασίας.
Τα επιθετικά χρονοδιαγράμματα σπέρνουν σπόρους αμφιβολίας, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο εντός του οποίου λειτουργεί η αεροπορία, μόλις πρόσφατα άρχισε να καθορίζει τη διαδικασία πιστοποίησης και έγκρισης των νέων αεροσκαφών και των μη επανδρωμένων επιχειρήσεων. Η αναμονή των αυτόνομων επιχειρήσεων συμβάλλει σε μια συνεχώς αυξανόμενη και πολύπλοκη ρυθμιστική δομή.
ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΌΝΟΜΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΌΝ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΟΥΝ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΈΝΑ ΠΛΗΡΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΕΥΡΕΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ, ΤΑ ΑΥΤΌΝΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ.
Ωστόσο, αυτή η αβεβαιότητα δεν έχει αποτρέψει ορισμένους από τους πρωτοπόρους από το να επιδιώξουν να διευρύνουν τα ρυθμιστικά όρια για να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάπτυξης των νέων προϊόντων τους. Για παράδειγμα, η κινεζική EHang έπεισε την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας (CAAC) να της επιτρέψει να ξεκινήσει προσωρινές λειτουργίες με το αυτόνομο εναέριο όχημά της 216 στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος.
Υπάρχουν τώρα ενδείξεις ότι το ρυθμιστικό τοπίο θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει το 2020, με πιο λεπτομερείς ρυθμιστικές οδηγίες σχετικά με τα πρότυπα πιστοποίησης για τα αεροσκάφη eVTOL που πετούν σε περιβάλλον UAM.
Τον Ιούλιο του 2019, ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA) έδειξε το δρόμο με μια ευρέως ευπρόσδεκτη ανακοίνωση ενός συνόλου κανονισμών για τις μη επανδρωμένες επιχειρήσεις, και τις πιστοποιήσεις αεροσκαφών, το οποίο συμπληρώνεται συνεχώς. Ο αντίστοιχος οργανισμός του EASA στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει λεπτομερή ισοδύναμη με αυτή τη ρυθμιστική δομή…
Αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα στην εξίσωση των κανονιστικών ρυθμίσεων. Σε μια έκθεση του 2018, η Mitre Corporation προσδιόρισε 13 τομείς που χρειάζονται κάποιου είδους ρυθμιστική συνιστώσα ή εξέταση για την ενσωμάτωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος UAM στην καθημερινή ζωή- συμπεριλαμβανομένων της αξιοπλοΐας eVTOL, της πιστοποίησης αυτόνομης πτήσης, του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, της ικανότητας ανίχνευσης και αποφυγής, των κανόνων λειτουργίας, των δικτύων πληροφοριών και επικοινωνιών, της επιχειρησιακής εποπτείας, της σχετικής επίγειας υποδομής, της εποπτείας και της επιβολής, της ασφάλειας, της αποδοχής από το κοινό, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και του προσωπικού.
Το παρόν έργο είναι τόσο τρομακτικό όσο και πολύπλοκο. Περιπλέκεται από τον αυξημένο έλεγχο που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές αερομεταφορών. Τον τελευταίο καιρό, οι κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές έχουν αυξήσει το επίπεδο εμπλοκής τους με την αναδυόμενη βιομηχανία eVTOL και UAM. Ωστόσο, απομένει πολλή δουλειά να γίνει και τα επόμενα δύο χρόνια μπορεί να υπάρχουν κάποιες ανατροπές πριν θεσπιστούν σαφείς, εναρμονισμένοι κανόνες για κάθε πτυχή του τι χρειάζεται για την ασφαλή λειτουργία των νέων αεροσκαφών.
Προς το παρόν, οι υποψήφιοι επενδυτές, οι εταίροι και οι ενδιαφερόμενοι φορείς καλό θα ήταν να παρακολουθούν προσεκτικά τις νέες ρυθμιστικές έννοιες και να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στα νομοθετικά όργανα για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς ρυθμιστικού πλαισίου που θα αποφέρει τα πολυάριθμα οφέλη της ολοκληρωμένης αστικής αεροπορικής κινητικότητας