Το αεροδρόμιο Μεσολογγίου είναι το πρώτο droneport στην ΝΑ Ευρώπη

Η βιομηχανία της μη επανδρωμένης αεροπορίας είναι ένας επιχειρηματικός τομέας που δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στη χώρα μας. Με βάση το αεροδρόμιο Μεσολογγίου, το οποίο έχει καταχωριστεί ως το πρώτο droneport στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ομάδα επιστημόνων φιλοδοξεί να αναπτύξει τις δράσεις της στα μη επανδρωμένα συστήματα στον ιατροφαρμακευτικό τομέα, στη μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων από και προς τα ιατρικά κέντρα, γύρω από τη μεταφορά φαρμακευτικών υλικών άμεσης ανάγκης και στο μέλλον -γιατί όχι;- ασθενών ή και ειδικών πρώτων βοηθειών σε αστικά κέντρα, εκεί όπου η κίνηση καθιστά δύσκολη την άμεση ανταπόκριση σε επείγοντα περιστατικά. Δεν είναι καθόλου μακρινό το σενάριο να «πετά» πάνω από τον βασικό αστικό ιστό ένα drone που θα μεταφέρει άμεσα, γρήγορα και με ασφάλεια αίμα για έναν ασθενή που το έχει επείγουσα ανάγκη σε ένα νοσοκομείο της πόλης.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δύναται να συνδράμει επίσης ουσιαστικά στους τομείς της πυρασφάλειας, της περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας για την προστασία δασικών εκτάσεων με αυτόματη δυνατότητα εντοπισμού πυρκαγιάς αλλά και για ταχυδρομική χρήση στη μεταφορά δεμάτων σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, όπως γίνεται με το project FlyVETUp, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που προωθεί τη χρήση των drones και αναδεικνύει τα οφέλη τους. Για την ανάπτυξη της προηγμένης εναέριας κινητικότητας στην Ελλάδα και την Ανατολική και Νότια Ευρώπη, το Ελληνικό Ινστιτούτο U-Space και το Hellenic Droneport πραγματεύονται χρήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Χώρος δοκιμών

 Αυτήν τη στιγμή το droneport χρησιμοποιείται από εγχώριους και διεθνείς επαγγελματίες ως χώρος δοκιμών για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροπορικών συστημάτων, καθώς προσφέρει εγκαταστάσεις που εγγυώνται την ασφαλή διεξαγωγή τέτοιων επιχειρήσεων λόγω της τοποθεσίας, της μορφολογίας του χώρου, καθώς και την υποστήριξη προσωπικού με διαχρονική παρουσία στην αεροπορία.

Το Hellenic Droneport είναι ένα κέντρο δοκιμών για αυτόνομα εναέρια συστήματα με πολλαπλές και διαφοροποιημένες εσωτερικές και εξωτερικές ζώνες δοκιμών, προσφέροντας υποστήριξη σε ελεύθερους επαγγελματίες, σε πανεπιστήμια ή και σε εταιρείες, σε ό,τι αφορά τη διεκπεραίωση εκπαιδεύσεων, ενώ δίνεται η ευκαιρία σε οποιονδήποτε θέλει να δοκιμάσει τις νέες αυτές τεχνολογίες πραγματοποιώντας πτήσεις με ασφάλεια και άνεση μέσα από τις υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.

Ως αναγνωρισμένοι πάροχοι υπηρεσιών από το Eurocontrol αλλά και ιδρυτικά μέλη της JEDA (Joint European Drone Association), Hellenic Droneport και Ελληνικό Ινστιτούτο USpace συνεργάζονται σε διακρατικά έργα όπως το Horizon, το Erasmus+ και το SESAR-JU.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα συμβάλουν στον εντοπισμό πυρκαγιών, ενώ στόχος είναι η μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων και φαρμακευτικών υλικών άμεσης ανάγκης και μελλοντικά ασθενών ή και ειδικών πρώτων βοηθειών.

* Διαβάστε αναλυτικότερα στην εφημερίδα POLITICAL εδώ